Stadsregio Parkstad Limburg wil met een alliantie van bedrijven, onderwijsinstellingen en lokale overheden tegen 2030 duizenden nieuwe banen realiseren voor de medische technologiesector. Het samenwerkingsverband, mede gefinancierd vanuit de Regiodeal Parkstad, richt zich op het aantrekken, opleiden en het behoud van talent voor de ‘Medtech’-sector in Zuid-Limburg. 

‘Wat Brainport is voor Eindhoven, wil Medlands zijn voor Parkstad Zuid-Limburg’. Met deze boodschap vond donderdag, 12 november, de kick-off plaats van het samenwerkingsverband waaraan de medtechbedrijven als Medtronic, Boston Scientific, Doc Morris en Abbott zich hebben verbonden. 

Daarnaast zijn binnen de triple-helix alliantie ook mbo, hbo en wo kennisinstellingen betrokken; VISTA College, Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht. Vanuit de lokale overheden zijn de gemeenten Heerlen en Kerkrade en de Stadsregio Parkstad Limburg betrokken.

Op dit moment biedt de medtech-sector in Zuid-Limburg 6.000 arbeidsplaatsen. Dat aantal moet in 2030 gegroeid zijn naar in totaal 9.000 nieuwe banen. De extra werkgelegenheid wil de alliantie, genaamd Medlands Parkstad, realiseren in meerjarige programma waarbij wordt ingezet op het ontwikkeln van opleidingen en het bieden van carrière kansen op alle onderwijsniveaus van lager tot wetenschappelijk onderwijs. 

Kracht van regionale samenwerking

Volgens de economie wethouders van Kerkrade en Heerlen, Alexander Geers en Martin de Beer, ook voorzitter de bestuurscommissie economie van de Stadsregio, laat het samenwerkingsverband de kracht zien van regionale samenwerking: 

De lancering van Medlands Parkstad met van links naar rechts: Jeanette Oostijen – Voorzitter CvB Vista, Frank Moonen - Director Global Logistics COE Boston Scientific, Julien van Ingen – Manager Customer Service, Transport and Trade Compliance Abbott, Petra Dassen – burgemeester Kerkrade en Frank Schaapveld - Vice President Service & Repair EMEA & APAC Medtronic.

‘Door bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties te verbinden. Maken we de regio aantrekkelijk voor nieuw talent. Ook zorgen we tegelijkertijd voor economische groei. Dit programma biedt eveneens kansen voor mensen met onbenut arbeidspotentieel, die via scholing en werkplekken kunnen bijdragen aan de Medtechsector.’

Frank Schaapveld van Medtronic en voorzitter van de Stichting Medlands Parkstad verwacht dat de samenwerking voor een grote impact zorgt zowel binnen als ver buiten de regio. ‘Vanuit Parkstad worden jaarlijks meer dan 53 miljoen pakketten verstuurd naar 29.000 ziekenhuizen wereldwijd, waarmee we ruim 56 miljoen patiënten helpen. De innovaties die hier worden ontwikkeld, gaan wereldwijd het verschil maken in de gezondheidszorg’, aldus Schaapveld.

Co-financiering Regio Deal

Medlands Parkstad is een stichting en mede tot stand gekomen door cofinanciering vanuit de Regio Deal Parkstad met een bedrag van in totaal 620.000 euro. In totaal heeft de rijksoverheid sinds 2019 verdeeld over twee ‘deals’ 65 miljoen euro subsidie aan Parkstad beschikbaar gesteld. Begin november is een derde aanvraag ingediend voor 40 miljoen euro. Medefinanciers van Medlands Parkstad zijn de bedrijven die deelnemen aan het samenwerkingsverband en de gemeenten Heerlen en Kerkrade. In totaal heeft de triplex helix alliantie voor de komende vier jaar 1,2 miljoen euro tot haar beschikking. De deelnemers aan het initiatief nodigen andere bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden uit om zich aan te sluiten bij het netwerk teneinde een bijdragen te leveren aan innovaties binnen de medische industrie en het versterken van de lokale economie in de Parkstad.

Bedrijven niet-conjunctuurgevoelig

Parkstad-woordvoerder Geert Lamers dat het creëren van de 3.000 extra arbeidsplaatsen de komende vijf jaar kans van slagen heeft, ondanks dat Zuid-Limburg door het CBS wordt beschouwd als ‘krimpregio’. ‘De betrokken bedrijven binnen dit samenwerkingsverband zijn verankerd in deze regio en ze hebben groeiambities. Daar willen we ze in ondersteunen. Dat betekent dat we er voor moeten gaan. Het mooie is bovendien dat medtechbedrijven niet conjunctuurgevoelig zijn. We moeten alleen zorgen dat verbindingen goed blijven, zodat ze hun goederen op de plaats van bestemming kunnen krijgen.’ 

Statushouders en internationaal talent

Marc Croijmans, programmamanager Medlands Parkstad, benadrukt dat Parkstad volop bezig is met het omdraaien van het bredere narratief van een ‘krimpregio’. ‘Er zijn - naast dit medtech-initiatief -in bredere veel zin meer positieve initiatieven binnen tal van sectoren gaande binnen Parkstad die dit narratief van krimpregio omdraaien. We realiseren ons dat we meer talent moeten aantrekken voor deze regio.’ Dat vindt plaats op twee manieren schetst Croijmans. ‘Op welke wijze kunnen we binnen de arbeidsmarkt met concrete projecten mensen, denk aan statushouders en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die nu aan de zijlijn staan, activeren en mobiliseren om in het werkproces terug te keren. Tegelijkertijd willen we ook mensen van buiten hier naar toe halen door inzichtelijk te maken dat er internationaal en nationaal carrièrekansen zijn in deze regio. Dat betekent dat we talenten - ook gelet op het feit dat we een grensregio zijn - uit Duitsland, België en buiten Europa hier naar toe willen halen.’

Over de Brainport-ambitie van ‘Medlands’ zegt Croijmans dat hier absoluut over gedroomd mag worden. ‘Brainport is al 15 jaar bezig en dit initiatief staat nog in de beginfase net als andere campussen in Nederland die in diverse fases van volwassenheid zitten. Waar we uiteindelijk naartoe willen is dat Medlands Parkstad net als het begrip 'Brainport' of ‘Brightlands’ synoniem staat voor bedrijvigheid, opleidingen en carrière.'

bedrijventerrein werklocaties Innovatie Parkstad Limburg